Tartaletki czekoladowe z truskawkową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło pokrojone nożem. Dodać całe jajko i energicznie zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Wykładamy formy, dokładnie wypełniając brzegi i nakłuwamy widelcem. Piec około 20 min w 180 stopniach.
2.W między czasie przygotować frużelinę. Zblendować truskawki dodając cukier i sok z cytryny. Następnie podgrzać żelatynę z odrobiną musu w mikrofali. Uwaga, trzeba uważać, żeby nie zagotować frużeliny. Dodać do reszty musu i wymieszać całość. Przełożyć na spód tartaletek. Włożyć do zamrażalnika na 10-15 min.
3.Kiedy mus się ścina; w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i masło (można tę czynność wykonać w garnuszku na małym ogniu, ale trzeba uważać, żeby nie zagotować całości i nie przypalić). Następnie nakładamy polewę na zastygniętą warstwę truskawkową, dowolnie dekorujemy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Komentarze