Tartaletki czekoladowe z truskawkową frużeliną

4 (2 ocen)

  • 4 godz.

Słodkie szaleństwo z owocami sezonowymi :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    * 25 dag masła
    * 13 dag cukru
    * 1 jajko
    * 45 dag mąki
    Frużelina:
    * 6 płaskich łyżek żelatyny
    * 50 dag truskawek
    * 5 łyżek cukru
    * 2 łyżki soku z cytryny
    Polewa:
    * 200 ml śmietany 30%
    * 3 łyżki masła
    * 20 dag mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Tartaletki czekoladowe z truskawkową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło pokrojone nożem. Dodać całe jajko i energicznie zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Wykładamy formy, dokładnie wypełniając brzegi i nakłuwamy widelcem. Piec około 20 min w 180 stopniach.
  • 2. W między czasie przygotować frużelinę. Zblendować truskawki dodając cukier i sok z cytryny. Następnie podgrzać żelatynę z odrobiną musu w mikrofali. Uwaga, trzeba uważać, żeby nie zagotować frużeliny. Dodać do reszty musu i wymieszać całość. Przełożyć na spód tartaletek. Włożyć do zamrażalnika na 10-15 min.
  • 3. Kiedy mus się ścina; w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i masło (można tę czynność wykonać w garnuszku na małym ogniu, ale trzeba uważać, żeby nie zagotować całości i nie przypalić). Następnie nakładamy polewę na zastygniętą warstwę truskawkową, dowolnie dekorujemy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki Czekolada mleczna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować