Tartaletka z pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy ciepłe pokrojone na kawałki masło. Siekamy je razem z mąką. Doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto, dodając zimną wodę. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Większe kokliki ( 4 szt) smarujemy tłuszczem i nakładamy do nich rozwałkowane ciasto, które nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy na 20 minut do piekarnika w temp. 180 C.
Jajko mieszamy i po przyrumienieniu wyjmujemy kokliki i smarujemy ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 5 minut.
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę. Po 2 minutach dodajemy pieczarki. doprawiamy do smaku. Mieszamy z startą mozarellą i serkiem Tartare oraz szynką pokrojoną w wąskie paseczki.
4.Wyjmujemy kokliki. Nakładamy farsz i zapiekamy około 15 minut. Tartaletki podałam z ketchupem ognistym Kamisa.
Komentarze