Tarta ziemniaczana

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Zamiast tradycyjnego schabu z ziemniakami postanowiłam zrobić na obiad coś innego i tak właśnie powstała ta oto smaczna i syta tarta! Zamiast schabu można użyć dowolnego mięsa:)))

  • 40 min

Składniki:

  • 3 plastry upieczonego schabu
    około 25 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową ( 10 zostawiamy do ułożenia na wierzchu tarty)
    20 dkg sera żółtego
    duża śmietana
    3 jajka ugotowane na twardo
    przyprawa do potraw Kucharek

    CIASTO:
    3 ugotowane ziemniaki
    1 1/3 szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    80 g margaryny
    szczypta soli

Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugniatamy i studzimy. Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
  • 2. Schab kroimy w kostkę, jaka w plasterki a oliwki przekrawamy na pół. Na podpieczonym cieście układamy jajka, schab i oliwki.
  • 3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach (zostawiamy trochę do posypania tarty) i łączymy ze śmietaną, przyprawiamy. Gotowym sosem smarujemy tatrę. Całość posypujemy pozostałym serem żółtym i dekorujemy oliwkami. Zapiekamy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować