Wiejska tarta ziemniaczana

5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tarta ziemniaczana o posmaku cebulki z dodatkami ulubionej kiełbasy. Jest lekka, puszysta i nie rozpada się. Pięknie wygląda i dobrze smakuje. Danie smaczne na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • - 500 g. ziemniaków
    - 1 cebula
    - 1/2 czerwonej cebuli
    - 1 pętko kiełbasy śląskiej lub innej
    - 1 i 1/2 łyżeczki soli
    - 2 jaja
    - 5 łyżek mąki
    - 1/2 łyżeczki oleju

Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty Placek

Wiejska tarta ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze części i umieścić wraz z obraną białą cebulą w malakserze o ostrych nożach. Miksować aż powstanie puszysta masa. Dodać jaja, sól. Miksować 2 min. Następnie wsypać mąkę i znowu chwilę miksować. Formę do tarty wysmarować olejem. Wylać masę ziemniaczaną.
  • 2. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry i umieścić na masie ziemniaczanej. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka. Następnie wyłożyć na masę ziemniaczaną. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 50 min. Sprawdzać patyczkiem.

Porady

Placek lepiej będzie smakował jeśli dodamy boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować