Tarta ze szpinakiem na jaglanym spodzie

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tarta ze świeżym szpinakiem na jaglanym spodzie z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ciemnych oliwek i serem mozzarella.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    200 g suchej kaszy jaglanej
    Wywar warzywny
    Przyprawy prowansalskie
    2 świeże jajka
    Farsz:
    200 g świeżego szpinaku
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    100 g śmietany 18%
    2 świeże jajka
    150 g sera żółtego mozzarella
    Sól i pieprz
    Pomidorki koktajlowe
    Ciemne oliwki
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Tarta ze szpinakiem na jaglanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kaszę gotujemy na wywarze warzywnym i dodajemy zioła prowansalskie. Gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu dodajemy dwa świeże jajka . Przekładamy do formy, która wcześniej smarujemy oliwą lub olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 15 minut.

    2. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy świeży szpinak oraz dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

    3. Śmietanę przekładamy do miski, dodajemy dwa świeże jajka, starty ser mozzarella, ostudzony szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i nakładamy na wierzch spodu z kaszy jaglanej.

    4. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz oliwki.

    5. Pieczemy około 35 minut , aż do upieczenia wierzchu tarty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować