Jagodowy sernik na jaglanym spodzie

4.5 (188 ocen)

  • 3 godz.

Mocno jagodowy, pyszny sernik na zimno, na spodzie z kaszy jaglanej. Wierzch pokryty jest galaretką z jagód.

  • 3 godz.

Składniki:

  • jaglany spód:
    500 ml mleka
    1/2 szkl kaszy jaglanej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka cukru

    sernik:
    1 kg twarogu w wiaderku
    3-4 łyżki zmiksowanych mrożonych jagód
    3 łyżki śmietany 18%
    4-5 łyżek cukru pudru
    1-2 łyżki żelatyny

    galaretka:
    300 ml soku z jagód
    1 galaretka agrestowa
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Jagodowy sernik na jaglanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Wsypujemy wypłukaną kaszę i gotujemy ciągle mieszając. Musi się całkiem rozgotować. Wykładamy ją na spód torownicy o średnicy 21 cm. Wkładamy do lodówki.
  • 2. Ser miksujemy w cukrem. Dodajemy śmietanę i jagody. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje rozpuszczamy. Dodajemy do sera. Przekładamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki.
  • 3. Sok otrzymałam z rozmrożonych jagód. Gotujemy go i rozpuszczamy z nim galaretkę. Kiedy wystygnie i zacznie tężeć wylewamy na sernik. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody Kasza jaglana Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować