TARTA ZE ŚMIETANĄ POD JABŁKOWĄ KOŁDERKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

KRUCHA TARTA ZE ŚMIETANKOWYM NADZIENIEM I JABŁKOWĄ PIERZYNKĄ.IDEALNA KOMPOZYCJA.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 250g MĄKI

    - 100g CUKRU PUDRU

    - 3 ŻÓŁTKA

    - 100g MASŁA

    - SZCZYPTA SOLI

    - 1 ŁYŻKA OLEJU

    - 1 ŁYŻKA BUŁKI TARTEJ



    SKŁADNIKI NA MASĘ:



    - 100ml ŚMIETANY 18%

    - 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

    - 1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATAŁOWEJ

    - 3 WIĘKSZE JABŁKA

    - 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY

    - 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA

    - 1 ŁYŻKA ŻUBRÓWKI (MOŻE BYĆ BEZ)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta ze śmietaną pod jabłkową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TARTA JABŁKOWA 1. MĄKĘ WYMIESZAĆ Z CUKREM PUDREM.DODAĆ MIĘKKIE MASŁO,SÓL,ŻÓŁTKA I PO KRÓTKIM WYMIESZANIU, WYRABIAMY DOŚĆ SZYBKO CIASTO.ODSTAWIAMY W CHŁODNE MIEJSCE NA PÓŁ GODZINY.SPÓD NACZYNIA/BLASZKI SMARUJEMY OLEJEM I POSYPUJEMY BUŁKĄ TARTĄ.CIASTEM WYLEPIAMY FORMĘ I WSTAWIAMY NA 15min. DO PIEKARNIKA NA 180stop.C.PO TYM CZASIE WYCIĄGAMY CIASTO I ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.



    MASA JABŁKOWA:



    ŚMIETANĘ MIESZAMY Z PUDREM I GAŁKĄ MUSZKATAŁOWĄ I WYLEWAMY JĄ NA OSTUDZONE CIASTO.JABŁKA OBIERAMY,USUWAMY GNIAZDA NASIENNE I TNIEMY W PLASTERKI.POLEWAMY JE SOKIEM Z CYTRYNY,ŻUBRÓWKĄ I MIESZAMY.NASTĘPNIE UKŁADAMY JE NA MASIE ŚMIETANOWEJ.POLEWAMY STOPIONYM MASŁEM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA JESZCZE NA 25-30min.- 180stop.C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować