Tarta ze śmietaną pod jabłkową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MĄKĘ WYMIESZAĆ Z CUKREM PUDREM.DODAĆ MIĘKKIE MASŁO,SÓL,ŻÓŁTKA I PO KRÓTKIM WYMIESZANIU, WYRABIAMY DOŚĆ SZYBKO CIASTO.ODSTAWIAMY W CHŁODNE MIEJSCE NA PÓŁ GODZINY.SPÓD NACZYNIA/BLASZKI SMARUJEMY OLEJEM I POSYPUJEMY BUŁKĄ TARTĄ.CIASTEM WYLEPIAMY FORMĘ I WSTAWIAMY NA 15min. DO PIEKARNIKA NA 180stop.C.PO TYM CZASIE WYCIĄGAMY CIASTO I ODKŁADAMY DO OSTUDZENIA.
MASA JABŁKOWA:
ŚMIETANĘ MIESZAMY Z PUDREM I GAŁKĄ MUSZKATAŁOWĄ I WYLEWAMY JĄ NA OSTUDZONE CIASTO.JABŁKA OBIERAMY,USUWAMY GNIAZDA NASIENNE I TNIEMY W PLASTERKI.POLEWAMY JE SOKIEM Z CYTRYNY,ŻUBRÓWKĄ I MIESZAMY.NASTĘPNIE UKŁADAMY JE NA MASIE ŚMIETANOWEJ.POLEWAMY STOPIONYM MASŁEM I WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA JESZCZE NA 25-30min.- 180stop.C
Komentarze