Ciasto ze śliwkami pod bezową kołderką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Póki wciąż dostępne są pyszne, polskie węgierki warto zrobić to proste, pyszne i efektowne ciasto. Śliwki pod bezową kołderką są przepyszne i zachwycą smakiem każdego :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki

    ½ szklanki cukru + 1 szklanka cukru

    1 kostka masła

    2-3 łyżki śmietany

    4 jajka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    500-750 gram śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Beza

Ciasto ze śliwkami pod bezową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połowę usuwamy pestkę.

    Jajka rozdzielamy na żółtka i białka do dwóch osobnych kubeczków.

    Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

    Masło ucieramy z ½ szklanki cukru aż do połączenia się składników. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki przekładamy na nią ciasto. Na cieście układamy połówki śliwek i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (jeśli jest funkcja pieczenie od dołu ustawiamy ją).

    Białka ubijamy na sztywną pianę razem ze szklanką cukru.

    Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika nakładamy na nie ubitą pianę i wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika (termoobieg). Po tym czasie w ciasto wbijamy patyczek i sprawdzamy czy spód jest już upieczony (patyczek ma być suchy).

    Ciasto wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować