Tarta z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo delikatna, idealnie krucha tarta z budyniowym nadzieniem i owocami. Moja niedzielna rozpusta.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    250 g masła
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 - 3 łyżki lodowatej wody

    Masa:
    4 żółtka
    6 łyżek cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    300 ml mleka
    3 łyżki masła
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    truskawki, migdały, mleczna czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto na tartę najlepiej jest przygotować robotem kuchennym. Nie ogrzeje się, więc będzie idealnie kruche. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na tartę i na wysokich obrotach miksujemy aż do uzyskania gładkiej, zbitej masy. Jeżeli nie mamy malaksera ciasto najlepiej łączyć ze sobą nożem, a dopiero na końcu szybko wyrobić rękami. Gotową kulę wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty, w 180*C zapiekamy pod obciążeniem ok 15 minut, a następne 15 minut pieczemy bez niczego. Studzimy
    Nie przejmujcie się, jeżeli masło będzie się oddzielać od ciasta, albo będzie ono wilgotne. Gdy wystygnie będzie idealnie maślane i kruche.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy mąki, wanilię i 50 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy mleko zaczyna się podnosić wlewamy utarte żółtka i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu dodajemy ok 3 łyżek masła (możemy pominąć). Ciepły budyń wylewamy na wystudzony spód do tarty, dekorujemy truskawkami, migdałami i roztopioną mleczną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować