Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na tartę najlepiej jest przygotować robotem kuchennym. Nie ogrzeje się, więc będzie idealnie kruche. Do miski wrzucamy wszystkie składniki na tartę i na wysokich obrotach miksujemy aż do uzyskania gładkiej, zbitej masy. Jeżeli nie mamy malaksera ciasto najlepiej łączyć ze sobą nożem, a dopiero na końcu szybko wyrobić rękami. Gotową kulę wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do tarty, w 180*C zapiekamy pod obciążeniem ok 15 minut, a następne 15 minut pieczemy bez niczego. Studzimy
Nie przejmujcie się, jeżeli masło będzie się oddzielać od ciasta, albo będzie ono wilgotne. Gdy wystygnie będzie idealnie maślane i kruche.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, dodajemy mąki, wanilię i 50 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy mleko zaczyna się podnosić wlewamy utarte żółtka i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu dodajemy ok 3 łyżek masła (możemy pominąć). Ciepły budyń wylewamy na wystudzony spód do tarty, dekorujemy truskawkami, migdałami i roztopioną mleczną czekoladą.
Komentarze