Tarta z rzodkiewkami i szparagami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną wytrawną tartę z zielonymi szparagami oraz rzodkiewkami. Upieczona na spodzie z mąki orkiszowej jest bardzo chrupiąca a śmietanowo-jajeczne nadzienie ze szparagami i rzodkiewkami jest bardzo aromatyczne i lekkie. Tarta świetnie pasuje na wiosenny obiad. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl + 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    100 g masła
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz: 250 g zielonych szparagów
    pęczek rzodkiewek
    2 jajka
    1/2 pęczka szczypiorku
    50 ml śmietanki 30%
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    forma do tarty o śred. 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z rzodkiewkami i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki orkiszowej, masła, jajka oraz przypraw zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim formę, nakłuwamy i wstawiamy do lodówki.
    Szparagi oraz rzodkiewki myjemy i osuszamy. Od szparagów odcinamy końcówki a następnie szparagi blanszujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki.
    Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Do miseczki wbijamy jajka, dolewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy i pokrojony szczypiorek, mieszamy razem.
    Blaszkę z ciastem na tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Podpieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i nalewamy masę jajeczną. Następnie układamy na niej szparagi i plasterki rzodkiewek. Gotową tartę wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować