Tarta z pokrzywami i szparagami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kiedy szparagi pojawiają się w sklepach to znak że wiosna zawitała na dobre, pokrzywy są młodziutkie, połączyłam te dwa smaki i wyczarowałam takie oto danie :) Korzystajmy bo sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko!

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 żółtko
    15 dag masła
    4 łyżki zimnej wody
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    1/2 kg zielonych szparagów
    2 garście młodych pokrzyw

    Masa jajeczna:
    3 jajka
    3/4 szklanki śmietany 18%
    10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
    szczypta bazylii
    sól morska do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Tarty Bezy Jajko

Tarta z pokrzywami i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wjgrxx 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem.
    Wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty o śr około 28 cm-dno i boki.Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
  • image-1sqy54h 2. Nadzienie:
    Pokrzywy myjemy kładziemy na sito i przelewamy wrzącą wodą osączamy .
  • image-12mn99e 3. Szparagi -zielone nie wymagają obierania, oderwać tylko zdrewniałe końce.obwiązujemy nitką i gotujemy na stojąco 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru tak aby główki nie były zanurzone ponieważ szybko miękną.Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę.
  • image-1m94kx9 4. Masa jajeczna:
    Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę.
  • image-21v5cbk 5. Przygotowanie tarty:
    Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto,
  • image-14kf5ot 6. Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut.
    Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować