Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35cm x 11cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
2.Szparagi umyć, odłamać twarde końce, przyciąć na szerokość odpowiadającą formie. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć.
3.Jajko wymieszać ze śmietaną, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Na podpieczony spód tarty wylać masę serowo-śmietanową, na wierchu ułożyć obok siebie szparagi i oprószyć solą i pieprzem.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 10-15 minut aż masa śmietanowa się zetnie i lekko zrumieni.
Komentarze