Tarta ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Krucha, chrupiąca tarta ze szparagami i nadzieniem śmietanowo-serowym to moja propozycja sezonowego obiadu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    220g mąki pszennej
    120g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masło do wysmarowania formy

    Nadzienie:
    1 pęczek zielonych szparagów
    1 jajko
    170g śmietany 30%
    150g żółtego sera
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
    a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy wysmarowanej masłem o wymiarach 35cm x 11cm. Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20minut. Po tym czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
  • 2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, przyciąć na szerokość odpowiadającą formie. Następnie rozgrzać masło, wrzucić szparagi i lekko obsmażyć.
  • 3. Jajko wymieszać ze śmietaną, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Na podpieczony spód tarty wylać masę serowo-śmietanową, na wierchu ułożyć obok siebie szparagi i oprószyć solą i pieprzem.
  • 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 10-15 minut aż masa śmietanowa się zetnie i lekko zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować