TARTA Z PIECZARKAMI NA GRAHAMOWYM SPODZIE

0 (0 ocen)

danie doskonałe na przystawkę jak również na kolację

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki graham,
    ½ szkl. mąki pszennej ,
    1 jajko,
    1/3 szkl. oleju (użyłam po suszonych pomidorach),
    1/3 łyżeczki soli,
    1/3 szkl. letniej wody

    Farsz:
    200 g pieczarek,
    6 plastrów salami,
    kilka suszonych pomidorów,
    1 cebula,
    2 jajka,
    ½ szkl. śmietany 18%,
    100 g sera feta,
    sól, pieprz, papryka słodka do smaku,
    2-3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z pieczarkami na grahamowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misie malaksera umieszczamy mąki, dodajemy sól, jajko, olej i wodę, miksujemy aż powstanie kulka. Wkładamy do torebki foliowej, schładzamy 20-30 min w lodówce. (Ciasto można zagnieść również ręcznie).

  • 2. Farsz:
    Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, podsmażamy na złoto.
    Salami i pomidory kroimy w paski.
    Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozdrobnioną fetę, doprawiamy do smaku przyprawami.

  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Formę na tartę wykładamy ciastem, nakłuwamy dno widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i posypujemy grochem, pieczemy 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, na dnie ciasta układamy salami oraz pieczarki z cebulą, zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym, na wierzchu układamy suszone pomidory oraz kilka pieczarek. Zapiekamy jeszcze ok. 25 min, aby masa się ścięła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować