Wiejska tarta na ziemniaczanym spodzie

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 40 min

sycąca tarta na spodzie z surowych ziemniaków z bogatym farszem

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 jajka
    2 łyżki mąki krupczatki
    kawałek dobrej kiełbasy
    2 pory ( białe i jasnozielone części)
    pół dużej cebuli lub 1 mniejsza
    kilka pieczarek
    2 łyżki mleka
    ząbek czosnku
    ser żółty
    pół łyżeczki kminku
    szczypta gałki muszkatołowej
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz biały
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wiejska tarta na ziemniaczanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać zetrzeć na tarce. Odstawić na chwilę. Odsączyć wodę.
  • 2. Dodać 2 jajka, sól, pieprz biały, kminek, gałkę muszkatołową i mąkę. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na formie do tarty, pamiętając o wyłożeniu brzegów
  • 3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Zapiekać przez 30min
  • 4. W międzyczasie pokroić cebulę w pióra, por w półplasterki. Zeszklić na maśle
  • 5. Pieczarki pokroić w plasterki - również posmażyć. Dalej podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę
  • 6. Ostatnie 3-cie jajko roztrzepać z mlekiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i ziołami prowansalskimi
  • 7. Na upieczony spód wyłożyć równomiernie kiełbasę, pieczarki i pory z cebulą. Zalać roztrzepanym wcześniej jajkiem z mlekiem. Posypać startym żółtym serem
  • 8. Całość zapiekać kolejne 15-20 min

Porady

Ziemniaki można zetrzeć w robocie kuchennym. Przyznam, że jestem wygodna i zazwyczaj tak radzę sobie z tarciem ziemniaków :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować