zapiekanka na grahamowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Kto z nas nie lubi zapiekanki z pieczarkami z budki? Dziś mam dla Was propozycję na zdrowszą wersję, bo domową i na grahamowym spodzie. Pyszna propozycja na obiad i kolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    30 g drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    150 g mąki graham,
    150 g mąki pszennej,
    2 łyżki oliwy,
    ½ łyżeczki soli,
    ¾ szkl. ciepłej maślanki,
    5 łyżek ciepłej wody

    Nadzienie:
    kilka plastrów grubej kiełbasy,
    sos pomidorowy (taki jak do pizzy),
    25 dag pieczarek,
    ½ cebuli,
    2 łyżki masła,
    4 ogórki kartuskie,
    ketchup,
    4 łyżki startego żółtego sera,
    cebulka prażona
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przekąski

Zapiekanka na grahamowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Ciasto:

    W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm.




    Nadzienie:
    Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, a następnie pieczarki. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku przyprawami.
    Ciasto smarujemy sosem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry, pieczarki, ogórka pokrojonego w plastry, posypujemy serem żółtym. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

    Po upieczeniu polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować