Tarta z nadzieniem dyniowym i gruszkami

0 (0 ocen)

Jesienna tarta o korzennym smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g maki
    125 g masła
    70 g cukru pudru
    2 łyżeczki kakao
    1 jajko

    Nadzienie:
    2 szkl pure z dyni
    1 szkl mleka skondensowanego słodzonego
    2 jajka
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1/2 łyżeczki cynamonu

    4 - 5 gruszek
    1 szkl wody
    1 galaretka gruszkowa

    Forma ok 23 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z nadzieniem dyniowym i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier wymieszany z kakao i jajko. Zagnieść ciasto i na godzinę włożyć do lodówki.
  • 2. Pure z dyni połączyć z mlekiem przyprawami i jajkami. Zmiksować blenderem na gładka masę.
  • 3. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki formy na wysokość 4 - 5 cm. Nakłuć widelcem i wyłożyć masę dyniową. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 40 minut. Po upieczeniu schłodzić.
  • 4. Gruszki obrać, odrzucić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać wodę i lekko rozgotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i wymieszać. Tężejącą masę gruszkową wyłożyć na chłodne ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować