Tarta z gruszkami i ricottą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tarty to mój ulubiony deser. Można do nich włożyć wszystko, na co przyjdzie nam ochota, ładnie się prezentuje, ciężko jest ją zepsuć, a do tego ten smak. Przepis własny.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • na spód:
    130 g cukru drobnego do wypieków
    2 żółtka
    150 g miękkiego masła
    3 łyżki mleka
    szczypta soli
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    na nadzienie:
    4 gruszki podobnej wielkości
    225 g serka ricotta
    nasionka z 1/2 laski wanilii
    50 białej czekolady
    100 g śmietany 36%
    2 jajka
    120 g cukru

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN + CHŁODZENIE
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta z gruszkami i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy pokrojone w kostkę masło, mleko, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na jednolitą masę. Powoli dosypujemy mąki. Mniej więcej w połowie wyłączamy mikser i zagniatamy ciasto do końca ręcznie. Wyrobionym ciastem wygniatamy blaszkę do tarty o średnicy 31-35 cm. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (zdj. poniżej) i wkładamy do lodówki na 15 minut - w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie.
  • 2. Na cieście kładziemy folię aluminiową i obciążamy np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Zdejmujemy sreberko i pieczemy jeszcze 5 minut.
  • 3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać do końca do końca. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką i dodatkiem nasion z laski wanilii (nad garnkiem z gotującą się wodą stawiamy miskę z czekoladą, śmietaną i nasionkami wanilii. Mieszamy aż do rozpuszczenia). Ricottę ubijamy z cukrem i jajkami. Cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę.
  • 4. Na spodzie tarty układamy gruszki, wokół nich wylewamy przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować