Tarta z fasolką szparagową

4.5 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Przepyszna tarta z fasolką szparagową na kruchym spodzie. Pięknie się kroi i przepysznie smakuje.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:
    180 g mąki pszennej
    100 g masła
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli

    nadzienie:
    220 g fasolki szparagowej
    100 g serka kanapkowego
    2 małe jajka
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki suszonej bazylii
    szczypta pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać masło i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Równomiernie wylepić prostokątną formę do tarty o wymiarach 34x9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.
  • 2. nadzienie:
    Fasolkę przyciąć do szerokości tarty. Wrzucić do osolonej wody, gotować przez ok. 15 minut, odcedzić, ostudzić.
    Do miski wyłożyć serek, dodać jajka, sól, bazylię i pieprz cayenne, wymieszać na jednolitą masę. wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć fasolkę jedną za drugą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec jeszcze ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasolka szparagowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować