Tarta z fasolką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

W kuchni jestem nowicjuszem. Z wypiekami jeszcze nie do końca się poznałam:)Przepis na tarte jest prosty,szybki,a tarta wychodzi bardzo smaczna na zimno i na ciepło!

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - masło: 125 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietana 18% do zup i sosów: 250 mililitrów
    - fasolka szparagowa: 100 gramów
    - przyprawy ( sól, pieprz , gałka muszkatałowa): 1 łyżeczka
    - ser żółty - starty: 120 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i jajko wrzucamy do miski. Do tego dolewamy masło-najlepiej miękkie (mój patent to rozpuszczone w mikrofali na 1 min.). Dorzucamy trochę soli i np. ziół-lubczyk,tymianek etc. Zagniatamy na ciasto. Po połączeniu wszystkich składników formujemy kulkę i na 25-30 min wkładamy do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. i robimy sos:
    do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę,
    dodajemy jajko,
    zioła i przyprawy-gałka, pieprz, przyprawa włoska-na oko,
    opcjonalnie ząbek czosnku.
    Energicznie mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja.
    Po wyjęciu ciasta z lodówki wypełniamy nim formę do tart,, albo w przypadku nie posiadania takowej możemy uformować "placka jak do pizzy na blasze.
    Na ciasto nakładamy podsmażonego kurczaka, podduszoną fasolkę. Zalewamy sosem i całość posypujemy serem-dowolnym, ulubionym.
    Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 min.
    Wszystkie składniki można zmieniać i dodawać dowolne ulubione :
    kukurydzę
    podduszoną czerwoną cebulę,
    tuńczyka i szpinak,
    pesto i pomidory,
    brokuły,
    szynkę i ananasy:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować