Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kruche ciasto z nadzieniem z mleka w proszku i kakao. Pychota!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto: 250 g mąki
    125 g margaryny
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta soli
    2 łyżki zimnej wody

    Nadzienie: 150 g margaryny
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    4 łyżki wody
    1,5 szklanki mleka w proszku

    Dekoracja: garść orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto

Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier, dodaj posiekaną margarynę, jajko, wodę i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie się kleić. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkujemy i posypujemy odrobiną mąki. Przekładamy ciasto do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15-20 min. do złotego koloru. Wyciągamy blachę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    2. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, wodą i kakao. Gdy lekko przestygnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na upieczony spód wylewamy ciepłą masę. Gdy masa będzie tężała dekorujemy orzechami laskowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować