Ciasto Cappuccino

5 (155 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, puszyste i mega kawowe ciasto. Lubicie cappuccino? Jeśli tak to na pewno Wam zasmakuje :) Delikatny biszkopt przełożony kremem cappuccino na bazie śmietany kremówki. Udekorowany polewą czekoladową. Rewelacja! Koniecznie wypróbujcie przepis.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    8 jajek
    8 łyżek wody
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka kawy cappuccino waniliowego lub orzechowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem:

    750 ml śmietany 30 %
    1 Śnieżka
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka spirytusu

    Dekoracja:

    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kawy Cappuccino

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy wymieszane z wodą żółtka. Następnie dodajemy mąkę, kawę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy w dwóch oddzielnych foremkach (25x35cm) przez 20-30 min. w temp. 180-200 st. C. Po upieczeniu każdy placek przekrawamy na pół, tak żeby otrzymać 4 równe blaty.

    Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy,aby ostygła i zaczęła tężeć.
    ubijamy schłodzoną kremówkę ze Śnieżką na sztywno. Dodajemy cukier i tężejącą galaretkę.

    Blaty ciasta nasączamy przygotowaną wcześniej i ostudzoną kawą cappuccino (1 szklanka gorącej wody i 2 łyżeczki kawy), a następnie przekładamy kremem.

    Dekorujemy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować