Tarta truskawkowo- jogurtowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Odkąd pamiętam lubię smak cukierków jogurtowo- truskawkowych. Podobnie z czekoladą. Postanowiłam stworzyć tartę o właśnie takim smaku i powiem nieskromnie, że mi się to udało :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na tartę o średnicy 28cm

    Ciasto:
    350g mąki tortowej
    220g margaryny
    125g cukru pudru
    3 żółtka

    Krem I:
    100ml śmietanki 36%
    1 czekolada nadziewana o smaku jogurtowo-truskawkowym np. Goplana

    Krem II:
    100ml śmietanki 36%
    1 serek mascarpone
    125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
    250g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    100ml jogurtu naturalnego gęstego

    Dodatkowo:
    kilkanaście truskawek na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta truskawkowo- jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy spód do tarty 1. Ciasto:
    Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu dodać 3 żółtka, raz jeszcze posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy przez dwa arkusze folii spożywczej na placek o grubości ok 5mm. Odwijamy jeden arkusz folii, ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę do tarty. Delikatnie dociskamy spód oraz brzegi i odcinamy nadmiar ciasta. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 20 minut.
  • Przygotowujemy czekoladowy ganache 2. Krem I:
    Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Śmietankę stawiamy na wolnym ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Tak przygotowaną zalewamy czekoladę i odstawiamy nie mieszając na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • Masa jogurtowo- truskawkowa 3. Krem II:
    W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki:
    Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy.
    Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie napuszamy. Dodajemy jogurt naturalny, serek mascarpone oraz skondensowane mleko z puszki. Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach dodając po odrobinie musu truskawkowego, aż do jego całkowitego połączenia z kremem. Wykładamy na schłodzony spód tarty z kremem czekoladowym, a wierzch dekorujemy połówkami truskawek.

Porady

By boki tarty nie opadały w trakcie pieczenia, możemy na całej jej powierzchni wyłożyć papier do pieczenia, a na nim obciążenie w postaci np grochu, ryżu lub specjalnych kulek ceramicznych, Po 10 min. pieczenia obciążenie zdejmujemy. Resztę ciasta kruchego możemy owinąć w folię i schować do zamrażalnika, a kiedyś zużyć jako kruszonka na ciasto ucierane lub drożdżowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować