Tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody i odkładamy do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu układamy na całej tortownicy opłukane, osuszone i pokrojone truskawki. Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Śmietanę 30% miksujemy z Fixem i ozdabiamy górę ciasta.
Porady
Tarta smakuje wspaniale z każdymi sezonowymi owocami
Komentarze