Tarta truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Zawsze gdy zacznie się lato ta tarta towarzyszy nam często, robię ją z sezonowymi owocami, tym razem były to truskawki.

  • 4 godz.

Składniki:


  • - 500 g truskawek
    - 100 g margaryny Kasi
    - 150 g mąki
    - 50 g cukru pudru
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka śmietany 18%
    - szczypta soli
    - 1 galaretka truskawkowa
    - 300 ml śmietany 30%
    - 1 op. Śmietan-Fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody i odkładamy do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu układamy na całej tortownicy opłukane, osuszone i pokrojone truskawki. Na truskawki wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Śmietanę 30% miksujemy z Fixem i ozdabiamy górę ciasta.

Porady

Tarta smakuje wspaniale z każdymi sezonowymi owocami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować