Tarta szpinakowa na cieście twarogowym

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wędzony boczek sprawia, że smak tarty nabiera intensywności, jednak można ją spokojnie przyrządzić bez niego. W przypadku tej tarty kluczem jest jednak ciasto twarogowe, które z powodzeniem może być wykorzystane także jako spód do pizzy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g chudego twarogu
    150 g margaryny
    150 g mąki tortowej
    1 jajko
    1 łyżki lodowatej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    pół opakowania mrożonego szpinaku
    8 plastrów wędzonego boczku
    łyżka masła
    pół opakowania sera feta
    1/2 szklanki śmietany "Rama"
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1 duży pomidor malinowy
    kolendra
    sól
    pieprz czarny

    (dwie garście suchej fasoli, bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania)
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ciasto

Tarta szpinakowa na cieście twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników należy ugnieść ciasto. Trzeba wyrabiać je dość intensywnie, aby ciasto wyszło jędrne. Kiedy przestanie się lepić do dłoni będzie gotowe. Ciasto należy owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować je na placek. Ciastem wylepić tartownicę (jeśli nie mamy sylikonowej formy to tartownicę należy nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą). Na środek należy wysypać sporą ilość ziaren fasoli, która "powstrzyma" ciasto przed wyrośnięciem. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec na złoty kolor.
  • 3. W czasie, gdy ciasto się podpieka na roztopionym maśle zeszklić posiekaną drobno cebulę i czosnek. Następnie dodać na patelnie szpinak i odparować z nadmiaru wody. Doprawić całość solą, kolendrą i pieprzem. Dodać pokrojone lub porwane na drobne 4 plastry boczku.
  • 4. Tartę wyjąć z piekarnika i nałożyć na nią masę szpinakową. Pozostałe 4 plastry boczku przekroić na pół. Wokół brzegów tarty ułożyć plastry pomidorów. Na każdym pomidorze kłaść jeden plasterek boczku. Posypać całość pokruszonym serem feta.
  • 5. Jajka zmiksować ze śmietaną - doprawić. Wylać delikatnie na farsz. Zapiekać tartę w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Najlepiej jednak podglądać czy wierzch zrobił się suchy.

Porady

To, czy tarta jet gotowa można też sprawdzić wbijając w nią czubek noża - jeśli po wyjęciu będzie "suchy" znaczy, ze tarta jest gotowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować