Tarta warzywno-serowa na cieście twarogowym

4.5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty i bardzo smaczny przepis na tartę bez dodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    150 g masła
    150 g twarogu chudego lub półtłustego
    150 g mąki pszennej typ 650
    sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra.
    Nadzienie:
    około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.)
    około 120 g tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle)
    pieprz, papryka słodka, ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta warzywno-serowa na cieście twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut.
    2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką.
    3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika.
    Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut do ze złocenia.
  • 2. Nadzienie

    4. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy i odstawiamy do obcieknięcia resztki wody.
    5. Następnie wykładamy na podpieczony spód tarty, równomiernie obsypujemy startymi serami i obsypujemy przyprawami.
    Pieczemy w 180-190 stop przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Ser żółty Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować