Prosty i bardzo smaczny przepis na tartę bez dodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
150 g masła
150 g twarogu chudego lub półtłustego
150 g mąki pszennej typ 650
sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra.
Nadzienie:
około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.)
około 120 g tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle)
pieprz, papryka słodka, ostra
Tarta warzywno-serowa na cieście twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut.
2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką.
3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika.
Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut do ze złocenia.
2.Nadzienie
4. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy i odstawiamy do obcieknięcia resztki wody.
5. Następnie wykładamy na podpieczony spód tarty, równomiernie obsypujemy startymi serami i obsypujemy przyprawami.
Pieczemy w 180-190 stop przez 20-25 minut.
Komentarze