Tarta szpinakowa w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Łatwy

Dzięki temu, że gotowe ciasto francuskie jest dostępne praktycznie w każdym sklepie, możemy z powodzeniem zaskoczyć domowników pysznym sycącym daniem obiadowym lub kolacyjnym, przygotowanym w kilkanaście minut, za nieduże pieniądze. W sezonie oczywiści dobrze jest zastąpić mrożony szpinak świeżym, ale tarta udaje się i smakuj przez cały rok, niezależnie od użytych składników.

  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 rolki ciasta francuskiego świeżego
    1 woreczek mrożonego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżka masła
    2 łyżki kwaśniej śmietany
    250g sera mozzarella
    2 całe jaja
    sól, pieprz do smaku, sól gruboziarnista do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szpinakowa w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wykładamy na okrągłą formę do tarty, posmarowaną masłem lub oliwą. Ciasto należy wyłożyć tak, aby wystawało poza brzegi formy, nakłuwamy je widelcem.
    Następnie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażamy na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak, dusimy do miękkości ok.10 minut.
    W osobnym naczyniu mieszamy starty ser, jajko i śmietanę. Do lekko wystudzonego szpinaku dodajemy resztę składników. Przykrywamy drugim płatem ciasta, a brzegi zlepiamy ze sobą, i smarujemy całość drugim rozkłóconym jajkiem. Posypujemy z wierzchu kryształkami gruboziarnistej soli morskiej. Całość wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika na około 30 minut, w 180 st.C.

Porady

Do masy można dodać też pokrojony w kostkę, i podsmażony boczek. Dostajemy wtedy bardzo kaloryczne danie na chłodniejsze dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować