Tarta porzeczkowo- śmietankowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruchy spód, delikatna śmietanka i orzeźwiający budyń sprawia, że tarta smakuje rewelacyjnie. Polecam na ciepłe letnie dni!!!

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    - 220 g mąki,
    - 1 żółtko,
    - 1 jajko,
    - 3 łyżki cukru pudru,
    - 12 dag masła,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Ewentualnie 1 łyżka wody
    Budyń porzeczkowy:
    • 2 budynie malinowe lub truskawkowe,
    • 0,5 kg porzeczki czerwonej,
    • Cukier do smaku (około 3 łyżki),
    Śmietanka:
    • 250 ml smietanki 30%,
    • 1-2 łyżki cukru pudru,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta porzeczkowo- śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożona ciastem forma 1. Mąkę wsypujemy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta . Zagniatamy energicznie ciasto. Jeśli było by za twarde dokładamy wodę. Gotowym ciastem wykładamy dno i boli tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut (180˚C), by się podpiekło.
  • wyłożony budyń 2. Między czasie przygotowujemy budyń porzeczkowy.
    Gotowy budyń wylewamy na podpieczony spód i ponownie całość wstawiamy do piekarnika na około 10 -15 minut, by ciasto się dopiekło.
  • wyłożona śmietanka 3. Tak przygotowaną tarte wyjmujemy i studzimy.
    Na przestudzoną wykładamy ubita warstwę śmietanki. Całość dekorujemy owocami. Odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. GOTOWE!!
  • gotowanie budyniu 4. BUDYŃ:
    Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy około 5 minut by owoce stały się miękkie i puściły sok.
    Po tym czasie połowę masy odkładamy, dodajemy do niej budynie i mieszamy. Mieszaniną zalewamy gotujące owoce i gotujemy całość jak budyń (do momentu jak skrobia się rozklei). Ciepły budyń wylewamy na podpieczony spód.
  • 5. ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Śmietankę wykładamy na upieczoną, zimną tarte.
    Śmietankę dekorujemy świeżymi owocami porzeczki. Odstawiamy do chłodu by zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 14.08.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=79

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować