Tarta śmietankowa z czerwona porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść szybko ciasto i wstawić na godzinę do lodówki lub na 15-20 minut do zamrażalnika.
Natłuścić formę do tarty, wyjąć schłodzone ciasto i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem.
Piec ok.15 minut w temp.190°C.
2.Ubić białka na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier wciąż miksując białka. Następnie wsypać budyń, zamieszać i odstawić mikser. Wlać powoli śmietanę i wymieszać łyżką do połączenia się mas.
Przygotowaną masę śmietankową wlać do upieczonego wcześniej kruchego ciasta.Wyrównać.
Umyte porzeczki wymieszać delikatnie łyżką z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Owoce kłaść na masę śmietankową. Obsypać wierzch wiórkami kokosowymi.
Piec ok. 30 minut w temp. 175-180°C.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi wiórków kokosowych, może zastąpić je kruszonką.
Komentarze