Tarta śmietankowa z czerwona porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodko-kwaśne połączenie smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    190 g mąki pszennej
    25 g szklanki cukru
    100 g masła ( posiekać nożem )
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody

    Warstwa śmietankowo-porzeczkowa:

    500g gęstej śmietany 18%
    niecałe pół szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    2 białka
    50g wiórków kokosowych
    ok. 220g czerwonej porzeczki
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru pudru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta śmietankowa z czerwona porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść szybko ciasto i wstawić na godzinę do lodówki lub na 15-20 minut do zamrażalnika.
    Natłuścić formę do tarty, wyjąć schłodzone ciasto i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem.
    Piec ok.15 minut w temp.190°C.
  • 2. Ubić białka na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier wciąż miksując białka. Następnie wsypać budyń, zamieszać i odstawić mikser. Wlać powoli śmietanę i wymieszać łyżką do połączenia się mas.
    Przygotowaną masę śmietankową wlać do upieczonego wcześniej kruchego ciasta.Wyrównać.
    Umyte porzeczki wymieszać delikatnie łyżką z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Owoce kłaść na masę śmietankową. Obsypać wierzch wiórkami kokosowymi.
    Piec ok. 30 minut w temp. 175-180°C.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi wiórków kokosowych, może zastąpić je kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Porzeczki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować