Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym, w sam raz na jesienny obiad.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pory: 3 sztuki
    - wędlina: 150 gramów
    - pieprz: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki
    - ser żółty: 100 gramów
    - ser pleśniowy: 50 gramów
    - śmietana 18% słodka: 1 szklanka
    - jajko do sosu: 1 sztuka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto
    ( - mąka - 2 szklanki
    - masło - 100g
    - jajko - 1 szt
    - sól - 1 łyżeczka
    ) dokładnie zagniatamy.
    Zawijamy w folię.
    Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.


    Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Nakłuwamy gęsto widelcem.

    Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.





    Pora pokrojonego w półtalarki podsmażamy / dusimy do miękkości.

    Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę.

    Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.





    Ser żółty trzemy na tarce.

    Pleśniowy drobno kroimy.

    Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.

    Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.





    Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.

    Zalewamy sosem.

    Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min.

    Zajadamy ze smakiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować