" Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie "

4.5 (162 ocen)

  • 15 min

Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym

  • 15 min

Składniki:


  • - mąka - 2 szklanki
    - masło - 100g
    - jajko - 1 szt
    - sól - 1 łyżeczka


    Nadzienie:
    - pory - 3 szt.
    - wędlina ( jaką lubimy ) - ok. 150 g
    - sól - szczypta
    - pieprz - szczypta
    - olej - 2 łyżki


    Sos:
    - ser żółty - 100 g
    - ser pleśniowy ( np. lazur ) - 50 g
    - śmietana 18% słodka - 1 szklanka
    - jajko - 1 szt
    - gałka muszkatołowa - 1 szczypta
    - sól - 1 szczypta
    - pieprz - szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Tarty

" tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy.
    Zawijamy w folię.
    Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.


    Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Nakłuwamy gęsto widelcem.

    Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.





    Pora pokrojonego w półtalarki podsmażamy / dusimy do miękkości.

    Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę.

    Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.





    Ser żółty trzemy na tarce.

    Pleśniowy drobno kroimy.

    Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.

    Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.





    Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.

    Zalewamy sosem.

    Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min.

    Zajadamy ze smakiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować