Tarta pieczarkowa z choinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtko, sól i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy na tartę, równomiernie rozłożyć na dno i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut. gdyby w trakcie pieczenia ciasta zaczęły rosnąć góry, należy przebić ją wykałaczką (wystarczy w jednym miejscu).
2.Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Pieczarki umyć, pokroić na małe, cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w małą kostkę.
Na patelni wlać olej, dodać cebulę i pieczarki, krótko udusić. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Dodać żółty ser, wymieszać.
Na dno podpieczonego ciasta równomiernie wyłożyć przygotowane nadzienie.
3.Parówkę naciąć z obu stron tak by nie przeciąć środka, początkowo w krótkie "gałązki" a od połowy coraz dłuższe. Delikatnie przenieść do garnka z wrzącą wodą, chwilę gotować tak by "gałązki" się otworzyły. Ostrożnie wyjąć, ułożyć na środku tarty.
Z papryki wyciąć małą gwiazdkę i pień choinki, ułożyć na tarcie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 10 minut.
Komentarze