Ciasta z udziałem sezonowych owoców smakują pysznie. Dziś polecam połączenie kruchego ciasta, orzeźwiających malin i słodkiej czekolady. Całość godna polecenia.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Forma na tarte o średnicy 26 cm
Ciasto:
• 250 gram mąki,
• 150 gram masła,
• 2 żółtka,
• szczypta proszku do pieczenia,
• 70 gram cukru pudru,
Masa malinowa:
• 1 galaretka malinowa,
• 1,5 szklanki wody,
• 1,5 szklanki świeżych malin
Czekoladowa warstwa:
• 150 gram gorzkiej czekolady,
• 100 ml śmietanki 30%
Tarta malinowo- czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Formę na tatrę smarujemy tłuszczem (np. margaryną). Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Gotowe ciasto schładzamy około 40 minut w lodówce.
2.Schłodzone wyjmujemy i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Tak przygotowanym wykładamy dno i boki tarty. Spód ciasta nakłuwamy.
3.Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Kruchy spód pieczemy do zrumienienia w 180°C około 30 minut. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
4.MALINY: Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Rozpuszczoną studzimy. Tężejącą łączymy z malinami. Tak przygotowaną malinową warstwę wykładamy na upieczone i przestudzone kruche ciasto. Całość schładzamy by masa zastygła.
5.Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, pilnując by się nie zagotowała. Do ciepłej wsypujemy czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Gotową polewę czekoladową wylewamy na zastygniętą malinową galaretkę
Tatrę ponownie wkładamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie deser możemy podawać.
Komentarze