Tarta jabłkowa z masą śmietankowo -jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z mąki,proszku do pieczenia,wiórek kokosowych,cukru pudru,cukru waniliowego,szczypty soli, zimnej margaryny oraz jajka zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2.Jabłka obrać ze skórki,pokroić na ćwiartki usunąć gniazda
nasienne. Następnie pokroić w plasterki.
3.Masa śmietankowo-jajeczna:
Śmietanę utrzeć mikserem z jajkami,cukrem pudrem,budyniem,na koniec dodać wiórka kokosowe wymieszać.
4.Ciasto rozwałkować, włożyć do natłuszczonej formy na tartę.
Ciast docisnąć do boków formy. Spód ponakłuwać widelcem ,obłożyć plasterkami jabłek i polać przygotowaną masą.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 60 minut.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze