To taka tarta nie tarta...... bo ...cienkie dietetyczne drozdzowe ciasto z czerwonymi nieco gorzkawymi porzeczkami zatopione w słodkiej masie jajeczno smietankowej -po prostu pysznie:)
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
70 ml mleka
15 gmiekkiego masła
1 czubata szklanka maki
1 żółtko
15 g drozdzy
25 g cukru
szczypta soli
Nadzenie:
500 g porzeczek czerwonych obranych ze szypułek
150 ml kwaśnej śmietany
100 g cukru
2 jajka
cukier waniliowy
Porzeczkowa a'la tarta z masą śmietankowo- jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdzowe:
Podgrzać mleko, roztopić w nim masło. Połączyć z resztą składników, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swą objętość, krótko ponownie zagnieść.( jesli jest zbut rzadkie, dodac troche maki ) Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować krążek o średnicy 28 cm.
Wyłożyć na dno foremki wysmarowanej tłuszczem pamietajac by ciastem wylepic takze i brzegi zeby masa nie wypłyneła. Kolejne 10 minut pozostawić przykryte do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na 180` C. Porzeczki rozłożyć na cieście.
Śmietane połaczyc z jajkami dodac oba cukry i zmikowac na gładka mase.
Masą śmietanowo-jajeczną zalać porzeczki.
Wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut, aż się zezłoci.Smacznego:)
Komentarze