Bardzo proste i zwyczajne ciasto,ale dzięki bezie zyska na wyglądzie i oczywiście na smkau.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
. Składniki na ciasto;
450 g maki
300 g masła
150 g cukru pudru
2 żółtka szczypta soli
Nadzienie;
5 jabłek
200 g cukru
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Beza włoska; 115 g cukru
65 ml wody
50 g cukru
2 białka które zostały z ciasta
Tarta jabłkowa pod bezą włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie; Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą , dodać masło i żółtka. Zagnieść ciasto i uformować dwie kule. Wstawić do lodówki na około 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przesmażyć z cukrem i cynamonem. Co chwilę mieszać. Foremkę do tarty o średnicy 28C, wyłożyć jedną częścią ciasta, nakłuć, położyć papier i obciażyc fasolą czy porcelanowymi kulkami. Piec około 15 min w temp 200C. Wyjąć, na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika, piec około 30 min w temp, 180C. Przygotowanie bezy; Białka oraz cukier (50g) umieszczamy w metalowej misce. Do rondla z grubym dnem wlać wodę i wsypac pozostały cukier (115g).Białka ubić na sztywno pianę, w tym samym czasie zagotować syrop cukrowy do temp. 120C. Kiedy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę wlewać go cienkim strumykiem do białek, ciągle miksując. Miksowac do momentu aż beza będzie lsniąca, gładka i ostygnie. Gotową bezę włoską przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną koncówką i wyciskać na wierzch tarty. Bezę opalić palnikiem do creme brulee.
Komentarze