Tarta Jabłkowa z Czekoladową Bezą i Orzechami Laskowymi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo lubimy połączenie jabłek oraz czekolady. Jednak z bezą i orzechami tarta smakuje wyśmienicie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPóD TARTY::
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cukier puder: 2 łyżki
    - masło: 120 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    NADZIENIE:
    - czekolada (gorzka): 100 gramów
    - marmolada jabłkowa: 0.5 litra
    - cynamon: 1 łyżeczka
    BEZA CZEKOLADOWA:
    - białka: 4 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - kakao: 2 łyżeczki
    - skrobia ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - orzechy laskowe (pokrojone i uprażone): 50 gramów
    - sok z cytyny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Desery Beza

Tarta jabłkowa z czekoladową bezą i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.
  • 2. Nadzienie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (odstawić by troszkę przestygła). Wyłożyć na spód tarty, a na to jabłka (delikatnie, aby czekolada i jabłka się nie wymieszały!). Jabłka posypać cynamonem i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę czekoladową.
  • 3. Beza Czekoladowa: Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Następnie dosypywać stopniowo cukry i ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Kakao, skrobię i orzechy wymieszać w osobnej miseczce. Wsypać mieszaninę do ubitej piany i wymieszać (bardzo delikatnie!). Wyłożyć na jabłka i kontynuować pieczenie.

    Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik i uchyliłam drzwiczki, aby beza nie opadła i powoli stygła - na ok.30 minut. Wyłożyć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować