Tarta jabłkowa z czekoladową bezą i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.
2.Nadzienie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (odstawić by troszkę przestygła). Wyłożyć na spód tarty, a na to jabłka (delikatnie, aby czekolada i jabłka się nie wymieszały!). Jabłka posypać cynamonem i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę czekoladową.
3.Beza Czekoladowa: Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Następnie dosypywać stopniowo cukry i ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Kakao, skrobię i orzechy wymieszać w osobnej miseczce. Wsypać mieszaninę do ubitej piany i wymieszać (bardzo delikatnie!). Wyłożyć na jabłka i kontynuować pieczenie.
Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik i uchyliłam drzwiczki, aby beza nie opadła i powoli stygła - na ok.30 minut. Wyłożyć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!
Komentarze