Tarta francuska ze szparagami i szynką parmeńską

4.5 (169 ocen)

Bardzo prosta, bardzo smaczna przekąska. Można ją bardzo szybko przygotować, zapakować i pójść na piknik lub do znajomych by odbyć wspólną ucztę :)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    kilka szparagów białych i zielonych
    2 łyżki tartego sera żółtego
    pół szklanki śmietany 18%
    4 plastry szynki parmeńskiej
    1 jajko
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Tarty Szynki

Tarta francuska ze szparagami i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozłożyć na blasze, lekko pozawijać brzegi i docisnąć widelcem każdy brzeg. Jajko roztrzepać i posmarować brzegi ciasta. Ze szparagów odciąć twarde końce. I ugotować w lekko osolonej wodzie w osobnych garnkach. Białe szparagi przed gotowaniem należy obrać, najlepiej obieraczką do warzyw i gotować ok 10 min a zielone ok 5 min. Ugotowane szparagi zahartować zimną wodą.
  • 2. Pozostałe jajko wymieszać ze śmietaną i żółtym serem oraz przyprawami. Na ciasto rozłożyć sos, kawałki szynki i szparagi na przemian. Piec ok 15-20 min w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować