Pizza ze szparagami i szynką parmeńską

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 50 min

Pyszna domowa pizza ze szparagami i szynką parmeńską do idealna propozycja na wiosenny obiad. Do tego wyrazisty śmietanowo – serowy sos z porem i orzechami włoskimi i pomidorki koktajlowe.Całość idealnie do siebie pasuje!

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦5 g suchych drożdży
    ◦½ łyżeczki cukru
    ◦180 ml ciepłej wody
    ◦225 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania ciasta
    ◦szczypta soli
    ◦30 ml oleju + olej do posmarowania ciasta i miski

    Składniki na sos serowy:
    ◦100 g sera pleśniowego złoty lazur
    ◦40 g tartego parmezanu
    ◦140 ml śmietanki kremówki
    ◦1 garść orzechów włoskich
    ◦1 łyżka masła
    ◦1 biała część pora
    ◦pieprz

    Dodatkowo:
    ◦500 g zielonych szparagów (1 pęczek)
    ◦100 g szynki parmeńskiej w plasterkach
    ◦6-10 pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza ze szparagami i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta na pizze:
    W małej miseczce rozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Zostawiamy na ok. 10 minut.

    W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

    Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20cm).

    Przygotowanie sosu serowego:
    Por kroimy w plasterki i podduszamy na maśle, następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy, często mieszając aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy parmezan, posiekane orzechy włoskie i doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy i odstawiamy żeby sos wystygł.

    Pomidorki kroimy na pół. Szparagi oczyszczamy i odłamujemy zdrewniałe/stwardniałe końce.

    Przygotowanie pizzy:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

    Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, układamy plasterki szynki, szparagi i pomidorki.

    Pizze pieczemy ok. 20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować