Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską

4.5 (190 ocen)

Propozycja na szybki i pyszny obiad

Składniki:

  • 400 g makaronu ( dla 4 os)
    1 opakowanie mrożonego szpinaku ( ok 450 g) lub świeżego
    pół kostki sera fety półtłustego
    2 ząbki czosnku
    4-5 plastrów szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie paski
    oliwa
    garść pestek słonecznika
    sól, pieprz, curry, papryka, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Szynki

Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu podanego na opakowaniu. Szpinak podsmażamy na głębokiej patelni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę fetę. Smażymy i doprawiamy do smaku. Pokrojoną w plasterki szynkę podsmażamy na oliwie ok 2 minuty i dodajemy do szpinaku.( kilka kawałków można zostawić do dekoracji).
    Pestki słonecznika prażymy na patelni kilka minut mieszając aż nabiorą złocistego koloru.
  • 2. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy ze szpinakiem. Gotowe porcje posypać pestkami słonecznika i kilkoma kawałkami szynki. Smacznego:)

Porady

Można posypać startym parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Makaron Szpinak Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować