Francuska tarta z gruszką i serem roguefort

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszna tarta z gruszką, serem roguefort i orzeszkami piniowymi. Bardzo łatwa do zrobienia, a jaka efektowna.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie( użyjemy tylko połowy ciasta)
    łyżeczka oliwy
    2 gruszki( mogą być z kompotu, tylko nie za miękkie)
    100 g sera z niebieską pleśnią( roquefort)
    parę gałazek tymianku
    garść orzeszków piniowych
    ewentualnie 2 łyżeczki płynnego miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Francuska tarta z gruszką i serem roguefort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Odcinamy kawałek ciasta francuskiego wielkości foremki do pieczenia i wykładamy foremkę. Robimy mały brzeżek, najwyżej 1 cm, żeby ciasto nie było za wysokie. Ciasto smarujemy oliwą.
    2. Gruszki ze skórką przecinamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Nie docinamy ich do końca, więc powstają wachlarzyki. Układamy na cieście.
    3. Ser kroimy w kawałeczki lub po prostu kruszymy i rozładamy po całej tarcie. Posypujemy orzeszkami piniowymi i tymiankiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 18-20 minut na złoty kolor. Smacznego!
    4. Przed podaniem tartę można polać miodem.

Porady

Jeśli lubicie ser kozi można wymieszać go z kwaśną śmietaną i zastapić ser roquefort.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować