Francuska przystawka z gruszką
- wyświetlono: 1789 |
- dodany do książki kucharskiej: 1 |
- polecenia: 0
Przystawkę podajemy na ciepło lub zimno. Osobiście lubię gdy ser jest jeszcze ciepły, rozpływający się:).Połączenie gruszki i sera pleśniowego jest pyszne- wykorzystuje je także przy sporządzaniu innych dań! POLECAM!
Składniki
Składniki na ok 9 porcji:• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
• ok 3 gruszki,
• jajko do posmarowania,
• 10 dag sera gorgonzola,
• 0,5 szklanki orzechów włoskich,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Francuska przystawka z gruszką
1. Orzechy siekamy na mniejsze części. Ser kroimy w kostkę. Gruszki myjemy i osuszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Gruszki kroimy w plasterki około 0,5 cm. W zależności od wielkości owoców ciasto dzielimy za pomocą radełka na ok 9 części.2. Otrzymane prostokąty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posmarowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Na ich środki wykładamy przygotowane gruszki.
3. Na gruszki wykładamy orzechy i ser pleśniowy. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Blaszkę z przygotowanymi wytrwanymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C. Gdy brzegi się zarumienią wyjmujemy całość.
Podobne przepisy
Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska
Przystawka z polędwicy na zimno
Bardzo delikatne mięso z dodatkami...
Komentarze