Francuska przystawka z gruszką

  • wyświetlono: 1789 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przystawkę podajemy na ciepło lub zimno. Osobiście lubię gdy ser jest jeszcze ciepły, rozpływający się:).Połączenie gruszki i sera pleśniowego jest pyszne- wykorzystuje je także przy sporządzaniu innych dań! POLECAM!

Jaga85

Składniki

Składniki na ok 9 porcji:
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
• ok 3 gruszki,
• jajko do posmarowania,
• 10 dag sera gorgonzola,
• 0,5 szklanki orzechów włoskich,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Francuska przystawka z gruszką

  • podział ciasta1. Orzechy siekamy na mniejsze części. Ser kroimy w kostkę. Gruszki myjemy i osuszamy.
    Ciasto francuskie rozwijamy. Gruszki kroimy w plasterki około 0,5 cm. W zależności od wielkości owoców ciasto dzielimy za pomocą radełka na ok 9 części.
  • nałożenie gruszek na posmarowane ciasto2. Otrzymane prostokąty smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posmarowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Na ich środki wykładamy przygotowane gruszki.
  • przed pieczeniem3. Na gruszki wykładamy orzechy i ser pleśniowy. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
    Blaszkę z przygotowanymi wytrwanymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 190°C. Gdy brzegi się zarumienią wyjmujemy całość.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiciasto francuskieser pleśniowyorzechygruszkiWYKWINTNE PRZYSTAWKI

Komentarze

Podobne przepisy

sledzie z karmelizowana gruszka

Dodane przez: BiteDelite

Śledzie z karmelizowaną gruszką

Intrygujące połączenie piklowanych...

przystawka poledwicy na zimno

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Przystawka z polędwicy na zimno

Bardzo delikatne mięso z dodatkami...


Przystawka z serem korycińskim

Dodane przez: alaaa

Przystawka z serem korycińskim

Przystawkę z gruszki i sera korycińskiego...

Przystawka z bakłażana

Dodane przez: PolskaGotuje

Gorąca przystawka z bakłażana

Prosta i elegancka włoska przystawka.

racuchy

Dodane przez: paolineczka

Racuchy drożdżowe z gruszką

Racuchy drożdżowe z gruszką – wstyd...

tatar z łososia

Dodane przez: PolskaGotuje

Wykwintna przystawka - tatar z łososia

Miłośnikom łososia ta przystawka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE