Tarta farmerska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy cisto, owijamy w przezroczystą folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Kapustę drobno kroimy, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy ugotowaną wcześniej kapustę, tymianek, mieszamy dokładnie i smażymy całość jeszcze kilka minut. Ziemniaki w całości gotujemy około 5 minut, studzimy i kroimy w cienkie plasterki.
W osobnej misce łączymy ze sobą śmietanę, jajka, sól i pieprz.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na przezroczystej folii w kształt koła. Przekładamy delikatnie do nasmarowanej tłuszczem formy, po brzegi. Odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach. Wykładamy farsz z kapusty, zalewamy płynną masą, na wierzch układamy plasterki ziemniaków i smarujemy je olejem.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 35 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu posypujemy jeszcze tymiankiem.
Komentarze