Dyniowo- buraczkowa sałatka

0 (0 ocen)

To pyszna, zdrowa , kolorowa sałatka- tak w jednym zdaniu najlepiej oceniam ten przepis:). Uwielbiam połączenie dyni i buraczków, więc w jesiennej sałatce nie mogło go zabraknąć. POLECAM!

Składniki:

  • • 3000 gram dyni po obraniu,
    • 3 małe podłużne buraczki,
    • opakowanie rukoli (około 100 gram),
    • pojedynczy filer z kurczaka ( duży),
    • garść orzechów nerkowca,
    • 0,5 cebuli czerwonej,
    • 1 kulka mozzarelli,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • ocet balsamiczny,
    • oliwa,
    • tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Dyniowo- buraczkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa studzimy po upieczeniu 1. Dynie kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną pieczemy w 180°C, by zmiękła.
    Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, octem balsamiczny i oprószamy solą i pieprzem. Buraczki także pieczemy do miękkości (około 30 minut w 180°C).
    Gotowe, upieczone warzywa studzimy.
  • rukole odsączamy 2. Ser odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule kroimy w piórka. Rukolę przepłukujemy i osuszamy.
  • filet przysmażamy 3. Filet kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Następnie smażymy go do miękkości i studzimy.
    Tak przygotowany składniki wykładamy na przygotowane talerze lub miskę układając je naprzemiennie. Na koniec całość posypujemy orzeszkami. Sałatkę dodatkowo skrapiamy oliwą i doprawiamy jeszcze do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować