Tarta Dyniowa

4.5 (188 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam potrawy z dyni. A to ciasto jest wyjątkowe nie tylko jesienią.

  • 20 min

Składniki:

  • - 500 g dyni pokrojonej w kostkę
    - 5 łyżeczek cukru
    - 10 łyżek mleka
    - 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
    - 2 jajka
    - łyżeczka aromatu waniliowego
    - szczypta imbiru, gałki muszkatałowej
    - cynamon
    - kruche ciasto - według własnego przepisu lub gotową mieszankę do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko dodać dynię oraz cukier. Co jakiś czas mieszając, dynię doporowadzić do miękkości ( około 20). Dodać przyprawy, aromat i rozdrobnić blenderem na gładką masę. Po ostygnięciu dodać rozmącone jajka. Dodać mąkę przesiewając ją porcjami i mieszając. Przygotować foremkę z falbanką( przeznaczonej do wypieku tart) o średnicy 25 cm, dno należy wyłożyć papierem do pieczenia, a ranty obficie nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 8 mm. Brzegi foremki należy dokładnie wykleić. Na cieście należy położyć papier do pieczenia i wysypać ziarna fasoli. Tak zpaiekać przez 10 min w temperaturze ok 200 stopni. Po wstępnym upieczeniu należy usunąć papier oraz fasolę i przełożyć masę dyniową. Po wylaniu masy na ciasto lekko wygładzić nożem. Zapeikać 40 min w temperaturze 190 stopni. po ostygnięciu przełożyć na talerz i podawać z bitą śmietaną, lub jeżeli ktoś wolałby zkosztować na ciepło, to polecam kwasną śmietanę

Porady

Żeby ciasto było dostępny przez cały rok, należy w sezonie dyniowym zamrozić kilka porcji dyni pokrojonej w kostkę. Nie traci ona walorów smakowych,a zawsze może urozmaicić nasze menu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować