Babeczki z krewetkami

4.48 (167 ocen)

  • 15 min

Proste, szybkie, efektowne.

  • 15 min

Składniki:

  • - kruche słone babeczki 12 sztuk
    - mascarpone 300 g
    - śmietana kremówka 36% 100 ml
    - 12 dużych krewetek
    - 2 ząbki czosnku
    - oregano
    - oliwa do smażenia
    - drobny szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Babeczki z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy ubić śmietanę na sztywno bez dodatków. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
  • 2. Krwetki należy sparzyć wrzątkiem na sicie i pozostawić do odsączenia. W tym czasie rozgrzać niewielką ilość oliwy na patelni. Gdy patelnia będzie rozgrzana wrzucić krewetki i smarzyć z jednej strony około 2 minuty, poruszając patelnią tak aby nie przywarły. Potem odwrócić krewetki na drugą stronę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pół łyżeczki suszonego oregano oraz szczyptę soli i pieprzu. Stale mieszając smażyć pół minuty, tak aby czosnek się nie spalił. Krewetki przełożyć na talerz do ostygnięcia.
  • 3. Rękaw cukierniczy z końcówką " dużą gwiazdką", napełniamy wcześniej przygotowaną masą serową. Na środku wyciśniętego serka należy wbić krewetkę ogonkiem do góry. Całość ułożyć na półmisku i delikatnie posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Porady

Ze względu na oszczędność czasu używam gotowych babeczek kupionych w cukierni. Jeżli babeczki mają być serwowane na przyjęciu w stylu bankietowym, polecam delikatnie zdjąć pancerzyk z ogonków krewetek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Krewetki Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować