Tarta dyniowa na słodko

4.39 (171 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna lekka tarta dyniowa na słodko

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na formę o średnicy ok. 22cm
    na ciasto
    -250 g mąki tortowej
    -125 g zimnego masła
    -50 g cukru pudru
    -1 duże jajko
    -2 łyżki mleka
    nadzienie
    -500 g obranej dyni (ja użyłam hokkaido)
    -500 ml tłustego mleka
    -200 g cukru
    -laska wanilii lub esencja waniliowa
    -2 duże jajka
Wystaw ocenę:

4.39 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta dyniowa na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać mleko. Całość zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny.
    Po 30 minutach ciasto wyjąć. Wylepić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Ponakłuwać widelcem i ponownie odstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
    Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać cukier, wanilię i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i podgotować dynię do miękkości. Przestudzić.
    Piekarnik nagrzać do 180st. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki (lub. np. ziarna grochu). Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążniki i piec przez kolejne 15 minut.
    Dynię zmiksować blenderem. Dodać jajka, ponownie zmiksować.
    Masę dyniową wylać na ciasto. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 160st. do ścięcia się masy. Powinna być sztywna ale sprężysta.

Porady

Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować