Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Farsz:
800 g dyni pokrojonej w małą kostkę;
3 łyżki oliwy z oliwek;
łyżka majeranku, bazylii i ziół prowansalskich;
kostka sera feta;
sól i pieprz do smaku;
Masa jajeczno serowa:
3 jajka;
małe opakowanie śmietany;
100 g sera gouda;
100 g sera mozarella;
kilka plasterków kiełbasy salami;
sól i pieprz do smaku;
1.Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i wrzucić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażarki. odkroić 1/3 i schować z powrotem.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć np. fasolką. Włożyć do nagrzanego piekarnika (175C) na 12 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i zapiekać ciasto jeszcze ok 7 min, do zarumienienia.
2.Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną dynię. Wsypać zioła, doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 8 min, co jakiś czas mieszając (można wlać odrobinkę wody). Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę fetę i dusić jeszcze chwilę cały czas mieszając.
3.W rondelku roztrzepać jajka, dodać śmietanę, doprawić solę i pieprzem. Dodać potarte sery i pokrojone w plastry salami.
4.Wyciągamy z pieca podpieczone ciasto, wykładamy na niego farsz dyniowy. Wszystko zalewamy masą serowo – jajeczną. Na wierzch układamy pokrojone w plastry kawałki zostawionego w zamrażarce ciasta.
Całość pieczemy ok 20 minut (do zarumienienia) w temp. 175C
Smacznego :)
Komentarze