Tarta dyniowa

0 (0 ocen)

  • 3 min

Idealnie smakuje w jesienne popołudnia

  • 3 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Farsz:
    800 g dyni pokrojonej w małą kostkę;
    3 łyżki oliwy z oliwek;
    łyżka majeranku, bazylii i ziół prowansalskich;
    kostka sera feta;
    sól i pieprz do smaku;

    Masa jajeczno serowa:
    3 jajka;
    małe opakowanie śmietany;
    100 g sera gouda;
    100 g sera mozarella;
    kilka plasterków kiełbasy salami;
    sól i pieprz do smaku;
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i wrzucić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażarki. odkroić 1/3 i schować z powrotem.

    Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, obciążyć np. fasolką. Włożyć do nagrzanego piekarnika (175C) na 12 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i zapiekać ciasto jeszcze ok 7 min, do zarumienienia.
  • 2. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną dynię. Wsypać zioła, doprawić solą i pieprzem. Dusić ok 8 min, co jakiś czas mieszając (można wlać odrobinkę wody). Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę fetę i dusić jeszcze chwilę cały czas mieszając.
  • 3. W rondelku roztrzepać jajka, dodać śmietanę, doprawić solę i pieprzem. Dodać potarte sery i pokrojone w plastry salami.
  • 4. Wyciągamy z pieca podpieczone ciasto, wykładamy na niego farsz dyniowy. Wszystko zalewamy masą serowo – jajeczną. Na wierzch układamy pokrojone w plastry kawałki zostawionego w zamrażarce ciasta.
    Całość pieczemy ok 20 minut (do zarumienienia) w temp. 175C
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować