Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA TARTĘ:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    1/2 łyżeczki soli
    100 g masła lub margaryny
    1 jajko
    3 łyżki zimnej wody

    NADZIENIE:

    1 cebula biała
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
    1 duża puszka tuńczyka
    1 bakłażan
    3 pomidory
    2 kulki mozzarelli po 125 g każda
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz czarny mielony
    suszone oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 20 min.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka i razem z rozgniecionym czosnkiem usmażyć na patelni. Wlać przecier pomidorowy, doprawiając do smaku solą, pieprzem i oregano. Dusić, aż sos będzie gęsty. Odstawić.
    Bakłażana pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na około 15 min, aż puści sok. Po tym czasie przelać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Każdy plasterek bakłażana przyrumienić z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni. Pomidory naciąć, włożyć do wrzątku na pół minuty, przelać zimną wodą i ściągnąć skórkę. Pomidory i mozzarellę pokroić na plasterki.
  • 3. Na podpieczoną tartę wyłożyć gęsty sos pomidorowy i rozłożyć kawałki tuńczyka. Na wierzchu układać naprzemiennie plasterki bakłażana, pomidorów i mozzarelli. Wszystko posmarować oliwą doprawioną oregano i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sery Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować