Tarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO NA TARTĘ:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
100 g masła lub margaryny
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE:
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
1 duża puszka tuńczyka
1 bakłażan
3 pomidory
2 kulki mozzarelli po 125 g każda
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny mielony
suszone oregano
Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez 20 min.
2.Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka i razem z rozgniecionym czosnkiem usmażyć na patelni. Wlać przecier pomidorowy, doprawiając do smaku solą, pieprzem i oregano. Dusić, aż sos będzie gęsty. Odstawić.
Bakłażana pokroić w plasterki, zasypać solą i odstawić na około 15 min, aż puści sok. Po tym czasie przelać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Każdy plasterek bakłażana przyrumienić z dwóch stron na suchej, rozgrzanej patelni. Pomidory naciąć, włożyć do wrzątku na pół minuty, przelać zimną wodą i ściągnąć skórkę. Pomidory i mozzarellę pokroić na plasterki.
3.Na podpieczoną tartę wyłożyć gęsty sos pomidorowy i rozłożyć kawałki tuńczyka. Na wierzchu układać naprzemiennie plasterki bakłażana, pomidorów i mozzarelli. Wszystko posmarować oliwą doprawioną oregano i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :)
Komentarze