Tarta budyniowo-porzeczkowa "w to mi graj" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej (lub masło) roztopić w garnku.
2.Herbatniki rozkruszyć (np. w blenderze).
3.Do płynnego oleju wsypać herbatniki i wiórki kokosa i dokładnie wymieszać.
4.Wysmarować tortownicę olejem.
5.Gotową masę herbatnikową wyłożyć do tortownicy i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki.
6.Przygotować budyń: W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier i wanilię. Pozostałe mleko zagotować.
Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną mąkę z cukrem i wanilią. Mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.
Przestudzić.
7.Porzeczki opłukać, osuszyć i oderwać z łodyżek.
8.Wyjąć z lodówki masę herbatnikową i rozprowadzić na niej równomiernie wystudzoną masę budyniową.
9.Na masie budyniowej ułożyć porzeczki.
10.Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Udekorować bazylią lub miętą.
11.A potem zaprosić przyjaciół na pyszny podwieczorek :-)
Komentarze