KURCZAK Z SEREM LAZUR

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Doskonałe połączenie popularnego na naszych stołach kurczaka z aromatycznym, pikantnym serem pleśniowym lazur. Niezwykłą harmonię smaku niebieskiego sera podkreślamy serwując do dania lampkę białego słodkiego wina.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 podwójna pierś z kurczaka
    przyprawy do marynaty: zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn, tymianek, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli morskiej

    Lazurowy sos:

    150g sera pleśniowego lazur
    2 łyżki masła
    200g śmietany 12%
    1 ząbek czosnku
    garść świeżej bazylii

    Dodatkowo:
    1 brokuł
    2 torebki brązowego ryżu
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z serem lazur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka podzielić na dwie części, oprószyć przyprawami, każdą
    z części zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym
    do 170°C przez 20 minut.
  • image-0a73bf9 2. Brokuł ugotować „al dente” w osolonej wodzie
  • 3. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • image-16u1qbw 4. Lazurowy sos:
    Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, wlać śmietanę, zmniejszyć ogień
    do minimum. Dodać pokruszony ser pleśniowy i powoli roztopić cały czas mieszając. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobna posiekaną świeżą bazylię, całość chwilę poddusić.
  • image-1kwk0gi 5. Upieczonego kurczaka podawać z ryżem polanym lazurowym sosem
    i brokułem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować